Uit eten met (kleine) kinderen. Drama of een feestje?

Uit eten met (kleine) kinderen. Drama of een feestje? Met de onderstaande tips wordt het voor iedereen leuk.  

1. Kies een kindvriendelijk restaurant

De eerste tip is echt een schot voor open doel, maar wel een heel belangrijke. Kies een restaurant met een kindermenu en een speelhoek. Er zijn genoeg restaurants met een goed kindermenu, kleurplaten en een speelhoek waar je kind uren zoet zal zijn. En dit zijn echt niet alleen pannenkoekenrestaurants of de goedkopere eetcafés.  
Het speelgoed in een restaurant is nieuw voor je kind en daardoor uitdagend en goed voor uren speelplezier. Spreek vooraf duidelijk af met je kind dat je hem/haar roept voor het eten. Soms willen kinderen iets uit de speelhoek meenemen aan tafel. Geen probleem natuurlijk, maar zorg ervoor dat je het weer teruglegt als je naar huis gaat. 

2. Betrek je kind bij het uitje

Zorg ervoor dat je kind echt onderdeel is van het avondje uit. Bereid je kind voor en vertel dat je plannen hebt om bij een restaurant te gaan eten. Benoem dat het gezellig is en dat iedereen zelf iets van de kaart mag kiezen. Laat je kind, afhankelijk van de leeftijd, ook echt zelf kiezen én zelf bestellen.  
Wil je romantische gesprekken voeren met je partner bij kaarslicht? Ga dan samen uit eten, zonder kinderen. Goede gesprekken kunnen zeker gevoerd worden als je kind(eren) rustig speelt/spelen, maar houdt er rekening mee dat je kind ook om je aandacht kan vragen en bijvoorbeeld even samen wil kleuren. 

3. Laat je kind zelf speelgoed meenemen

Geef je kind, voordat je weggaat, een rugtas of een speelkoffertje en laat je kind deze zelf vullen. Bespreek dat er speelgoed in kan waar in het restaurant mee gespeeld kan worden. Een voetbal of speelgoed met veel geluid is dan niet handig. Maar kleine poppetjes, autootjes, tekenspullen, stickers en stempels zijn wel geschikt. Als je kind zelf speelgoed kiest om mee te nemen zal hij of zij eerder geneigd zijn ermee te spelen in het restaurant.

 4. Neem nieuw speelgoed mee

Nieuw speelgoed is altijd een goede oplossing. Nieuw speelgoed vraagt er namelijk om ontdekt te worden en kinderen zijn er niet snel op uitgekeken.  Je kunt het speelgoed ook nog inpakken als een cadeautje. Kies uiteraard weer iets waar makkelijk mee aan tafel gespeeld kan worden.  

5. Go with the flow

Wees ontspannen en geniet van je avondje uit. Klets met je kind, stel vragen en bekijk samen het interieur van het restaurant. Speel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of lees samen een boekje. En als het echt in de soep loopt, je kind zich niet kan vermaken, er geen speelhoek is en je je niet ontspannen voelt bij de situatie, haal de iPad of je telefoon erbij. Uit eten zijn moet geen stress opleveren. Met de bovenstaande tips heb je de iPad waarschijnlijk niet nodig, maar mocht dit wel zo zijn: voel je er dan niet schuldig over.  

Terug naar overzicht